Ga naar de inhoud

Erica Kamphorst

Erica Kamphorst

Mijn naam is Erica Kamphorst en ik geef balletles bij dancing Devotion! Ik geef alle balletlessen in Zwolle, van de jongste prima-ballerina’s tot volwassen hiphoppers die zich de ballet techniek eigen willen maken.

Dat moment tijdens de herfstvakantie in groep 6 staat me nog helder op mijn netvlies. Ik zat voor de televisie en zag daar een magisch sprookje, wat later het beroemde ballet De Notenkraker bleek te zijn. “Dat wil ik ook” fluisterde ik vol verwachting. Gelukkig hoorde mijn moeder dat en nog geen week later stond ik aan de barre!

Vanaf mijn eerste plié op mijn 10e heb ik nauwelijks een balletles meer overgeslagen. Door de jaren heen heb ik veel techniek geleerd, waaronder spitzen, maar heb ik me ook mogen ontwikkelen in creativiteit en expressie. Vanaf mijn 20ste heb ik 10 jaar meegedanst met een semi-professionele danscompany, waar ik ook de beginselen van de moderne techniek heb geleerd. Met die company heb ik echt geleerd om mijn eigen unieke dansstijl te vinden en me helemaal te uiten in dans. Naast mijn werk als dansdocent ben ik ook docent en onderzoeker bij de afdeling orthopedagogiek van de universiteit van Groningen. In die functie heb ik veel geleerd over de ontwikkeling van (jonge) kinderen, wat ik goed kan toepassen tijdens de lessen.

Ik herinner me nog precies het blije gevoel dat ik kreeg bij mijn eerste plié en dat plezier gun ik iedere leerling! Als groep ergens hard voor oefenen en toewerken naar een vette choreografie geeft een gevoel van saamhorigheid, wat ik ook hoop over te brengen tijdens mijn lessen. Mijn doel is dat iedere leerling zich gezien voelt en om met veel plezier, enthousiasme en creativiteit het beste in een leerling naar boven te halen. Daarbij denk ik dat het belangrijk is om iedere leerling persoonlijke aandacht te geven, en ze te laten ervaren dat ze elk hun eigen unieke danskwaliteiten hebben.

Tijdens mijn lessen werken we hard, maar is er ook ruimte voor plezier en eigen inbreng. We gaan uit van wat je al wel kan, en van daaruit bouwen we verder. En hoe tof is het dan als een beweging eindelijk lukt en ik mijn eigen gevoel van trots weerspiegeld zie op het gezicht van de leerling! Mijn wens voor jullie allemaal: ‘Dans met je hart en je voeten zullen vanzelf volgen’!